Uovoj knjizi nema satiričnih i polemičnih tekstova, ali se ironijsko-kozerijski diskurs provlači i kroz “najozbiljnije” i kroz meditativne tekstove… Budući da središta moći svijet pretvaraju sve više u “scenu”, a ljude u “igrače”, najčešće “raspamećene”, Kaćunkova metoda persifliranja i parodiranja rezultira sasvim originalnim poučcima. Utoliko njegov način komunikacije i društvenog angažmana odudara od uobičajenih katehetskih standarda…
Kaćunko je kritičan prema suvremenim božanstvima hedonizma, koristoljublja, lakomosti, protivan olakosti, lakovjernosti i kršćanskoj mlakosti. Ne bude li u nas vjerničke i moralne jakosti, uzalud je govoriti o hrvatskoj kršćanskoj baštini i tradiciji…
Ova knjiga u svojoj srži podsjeća da čovjek sve više trpi od krize svoga temeljnog poziva — poziva na svetost. Iako je svetost jedino normalno stanje čovjekovo jer je svet čovjek najbliži idealu da jest “na sliku Božju”, većini ljudi to je zastrašujuće. Utoliko valja očekivati da ova knjiga neće biti jednodušno prihvaćena ni među vjernicima. Baš zato valja je uzeti u ruke s pažnjom i poštovanjem.

Knjigu Kaćunkovih ‘(para)vojnih kolumni’, kako sam naziva napise iz toga razdoblja, trebalo je objaviti Ministarstvo obrane, ali kada su svi materijali bili prikupljeni, Kaćunku je rečeno kako se odustaje od dogovorene objave knjige.

Premda su kolumne duhovne naravi, Kaćunko je znao zbog njih imati i problema, pa je jednu od njih morao “dodatno pojašnjavati” ondašnjoj ministrici Željki Antunović, a jedna je bila posve cenzurirana.

Podnaslov knjige je “Prekomjerno garantiranje istine“, a na naslovnici se nalazi karikatura vjeroučitelja-karikaturista Tihomira Lovrića.

Zvonko Ranogajec je autora nazvao često neshvaćenom, ali i dragocjenom pojavom hrvatske medijske scene koji odgovorno i hrabro progovara o problemima sadašnjosti te kroz svoje kolumne i propovijedi sadržane u knjizi ukazuje na svjetske zakulisne igre kojih često puta nismo niti svjesni.

Darko Pavičić je don Kaćunka okarakterizirao osobom analitičkog uma koji jedini ima hrabrosti postavljati pitanja o za Hrvatsku životno važnim događanjima. Naglasio je kako je don Angelo u trenutku kad su iz Haaga svakodnevno dolazili upiti o topničkim dnevnicima iz Oluje izišao u javnost sa svojim topničkim dnevnicima znakovitog podnaslova „prekomjerno garantiranje Istine“ kojim se odnosi na haašku sintagmu o „prekomjernom granatiranju Knina“.

Don Anđelko je naglasio je da je potrebno samo iščitati dublje značenje u onome što nas svakodnevno „bombardira“.

SAPIENTI SAT!

Komentari

komentara