1.”Mi želimo da manjine u Hrvatskoj budu priznate. Oni koji nisu spremni priznati manjine i oni koji iz pozicije poraženih snaga 20. stoljeća, ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski kulturni i politički prostor ne mogu biti naši partneri”.

-Traži nešto što već ima, pritom nameće velikosrpske stavove

2.Na pitanje zašto se toliko često susretao s Vučićem , Pupovac je rekao kako su to bili isključivo javni susreti koji služe da se bolje upoznaju.

-Nazočnost na političkom skupu koji negira “Oluju” i proglašava ju zločinom nisu susreti “boljeg upoznavanja” već djelovanja protiv RH.

3.”Stanje na Filozofskom fakultetu je nedopustivo. Dio mojih studenata dekan deklarira kao teroriste”.

-Studenti ne smiju biti frakcijski organizirani na način da pojedini profesori imaju “svoje” studente. Dio studenata se sam poistovijetio s terorizmom objavom fotomontaže s odrezanim glavama ljudi koje žele srušiti.

4.”Ja sam protiv povezivanja fakulteta jer je neophodno sačuvati temelje našeg Ustava kad je u pitanju znanstvena zajednica”.

-Povezivanje fakulteta nije protuustavno.

5.”Legitimno je da se studenti bore da se mogu zaposliti nakon završetka studija, bez da netko ima prednost”.

-Jedini legitiman način borbe za posao je usvajanje potrebnog znanja, a ne prosvjedi, opstrukcija i pozivanje nasilje. Što se tiče prednosti, jedino ju kod upisa i zapošljavanja ostvaruju pripadnici srpske manjine, naravno, zakonom je zajamčena i omogućava prednost nad djecom branitelja.

6.”Kod nas je tolerancija na netoleranciju opaka društvena bolest. Skočite za tren na nekog tko je slab, na 200 studenata, na predstavnike manjina”.

-Smatra naše društvo bolesnim i iznova postavlja omiljenu tezu ugroženosti šačice anarhista i manjina.

7.”Isti ti koje smetaju nekoliko stotina tisuća u Jasenovcu, ne smeta ih stotine tisuća u Bleiburgu”

-U jednoj rečenici dvije opasne teze, nametanje svoje istine o Jasenovcu i negacija dokazane povijesne istine o Bleiburgu. Opasna usporedba radnog logora sa poslijeratnim zvjerskim likvidacijama ratnih zarobljenika, civila, žena i djece.

8.”Svođenje zločina genocida prema Srbima, Židovima i Romima na pitanje brojke, bez svijesti o razmjerima i svrsi zločina i načinu na koji se dogodio je uvreda za žrtve”.

-Genocid na tlu NDH nikada nije dokazan, niti se dogodio ali je omiljena teza velikosrba.

9.” U našoj zemlji postoji težnja da se ta brojka smanji ili negira. Koristim priliku da kažem javno da mi ne znamo kolika je ta brojka. Došli smo do 82.000. Kolika je ta brojka i kolika će biti, nikad nećemo znati”

-“Naša zemlja” ima svoje ime, kontinuirano neizgovaranje njenog imena nije ništa drugo doli njeno nepriznavanje. Priznaje da ne zna stvarni broj žrtava Jasenovca i u negativan kontekst stavlja istraživanja i utvrđivanje istine koja će se nesumnjivo saznati.

10.”Neovisno o tome što će HDZ napraviti, Hrvatska treba snažnu lijevu stranku. I još ljeviju. Samo tako će se dinamika podesiti prema stvarnom stanju u društvu.

-Znači po mišljenju ovog profesora na Filozofskom fakultetu Hrvatska ne smije imati desnicu ali poželjna je još ljevija ljevica ? Demokratično ali iz vremena diktature njegovog kralja koji je zabranio političke stranke u Hrvatskoj 6. siječnja 1929.

11.Na kraju emisije nam je otkrio kako je kao student radio kao kondukter, ali i da je povremeno vozio tramvaj.

“Već tad sam zarađivao za obitelj, imao sam ženu i sina pred kraj studija. A tu i tamo bi mi dali da vozim 14-icu”.

-U Švedskoj postoji izraz : LAŽEŠ KO SRBIN !

 

Ivica Jularić / Krugoval Domovina

Komentari

komentara

Leave a Reply