Bob Dylan izbjegao je kazneni progon u Francuskoj zbog kontroverzne izjave o Hrvatima u intervjuu za magazin Rolling Stone,da crnci mogu “osjetiti” rasista “baš kao što Židovi mogu osjetiti nacista, a Srbi Hrvata”.

Prijava protiv Boba Dylana, kojemu je pravo ime Robert A. Zimmerman, podnesena je 2013. na temelju francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog “javne uvrede i poticanja mržnje” na račun Hrvata. U razgovoru objavljenom 2012., legendarni američki rocker je izjavio: “Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv”.

Predistraga je otvorena u prosincu 2013., a u travnju 2014. predistražni sud odlučio je da neće podići optužnicu protiv Dylana, već protiv Michela Birnbauma, izdavača magazina Rolling Stone. To je obrazloženo tvrdnjom da Dylan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina, pa je iz toga zaključeno da odgovornost leži na francuskom izdavaču.

On se  branio tvrdnjom da je Dylan umjetnik i pjesnik te da su njegove riječi, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije. Njegov odvjetnik pozvao se, među ostalim, i na presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnom tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Tužba francuskih Hrvata protiv Dylana i magazina Rolling Stone izazvala je veliku medijsku pažnju u Francuskoj i u svijetu, dijelom i stoga što je Dylan poznat kao borac za građanska prava i slobode, a istraga je silom francuskih zakona pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je u Parizu primio najviše kulturno odlikovanje Francuske, Legiju časti.

>>Bob Dylan: Crnci mogu nanjušiti bijelce rasiste, kao i Srbi Hrvate

 

Komentari

komentara