“Moram iskazati svoje nezadovoljstvo određenim odlukama, posebno imenovanjem gospođe Nine Obuljen ministricom kulture. Ne govorim napamet jer mi netko fizički ne odgovara, jer mi se ne sviđa, nego jer postoje određeni podatci o Nini Obuljen. Nazovimo to “krimenom” s kojim se netko treba nositi, a i Zlatko Hasanbegović se trebao nositi s onime što su mediji njemu stavili kao krimen”, kazala je Esih za N1 televiziju te dala svoje razloge zašto je Hasanbegović trebao ostati na čelu resora kulture.

“Ili se moglo razmišljati o trećoj osobi ili na način na koji sam razmišljala ja, a to je da je gospodin Hasanbegović u svojem radu pokazao da je iznimno pošten i da se primio posla s onim stvarima s kojima se zadnjih dvadeset godina nitko nije htio. Dakle s korupcijom i određenim vezama i vezicama, od rodbinskih do ne znam kakvih, i htio je prekinuti tu praksu. Ne vidim ništa loše u takvom radu osim da bismo se svim mogli povesti takvim primjerom”, istaknula je Esih.

Bruna Esih pojavila se kao veliko iznenađenje rujanskih parlamentarnih izbora, koja je u prvoj izbornoj jedinici na listi HDZ-a bila na 11. mjestu te je osvojila gotovo 10.500 glasova te je s gotovo 17 posto glasova ušla u Sabor.

Odluku Andreja Plenkovića poštuje, ali “isključivo zbog toga jer se povodi državnim i nacionalnim interesom jer misli da je Hrvatska zaslužila svoju Vladu i da napokon svi skupa krenu raditi za svoje građane”, rekla je za N1.

Esih već razgovarala s Plenkovićem o lustraciji

U Saboru će pokušati staviti i pitanje lustracije, a o tome je, kaže, već razgovarala s premijerom Plenkovićem.

“Bit će zasigurno niz tema u kojima se vidim i o kojima ću moći raspravljati. Dosad je poznato ono o čemu sam govorila, za što sam se zalagala i za što sam dobila 10.500 glasova”, objašnjava.

“Zato što to zaista nije pitanje prošlosti, nego pitanje budućnosti. Mislim da smo o tome već dosta govorili i mislim da je zaista svima jasno, ali sama riječ nekome ne odgovara. Čak i kada govorimo o suočavanju s prošlošću, malo teže se ljudi prilagođavaju da je to termin koji dolazi iz Europe”, smatra Esih, koja će na dnevni red Sabora pokušati staviti i pitanje lustracije, a o tome je, kaže, već razgovarala s premijerom Plenkovićem.

“Sigurno će na tom polju biti određenih promjena”, rekla je, ali nije otkrila točan model: “O tome ćemo još vidjeti, postoji mnogo modela na koje se možemo pozvati”, zaključila je za N1

Bruna Esih, profesorica je filozofije i kroatologije, asistentica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” i već se petnaest godina bavi suvremenom hrvatskom povješću, Drugim svjetskim ratom, poraćem i Domovinskim ratom.

Ova rođena Splićanka, majka troje djece, široj je javnosti postala poznata prošle godine kad ju je hrvatska predsjednica imenovala svojom izaslanicom na 70. obljetnici bleiburške tragedije.

Za vrijeme predizborne kampanje odlučila se za slogan “Suočavanje s prošlosti – temelj budućnosti”.

Izvor: narod.hr

Komentari

komentara