Znate li da sam počeo kao stand up komičar? Ljudi mi ne vjeruju kada im to kaže. Ja sebe doživljavam upravo tako – kao komičara“

Al Pacino

Priča počinje u sudnici, gdje je Carlitov odvjetnik upravo uspio izbaviti Carlita iz zatvora Sing Sing nakon što je odslužio više od pet godina.

Carlito Brigante  se zaklinje kako će svoju prošlost ostaviti daleko za sobom, te će živjeti kao miran, ugledan građanin.

Nakon toga počinje Carlitovo prisjećanje na svoj život s kojim je počeo i sam film, prije nego što je umro na nosilima uz uplakanu Gail. Predaje Gail novac koji je sačuvao za njihov novi život i kaže joj da pobjegne s njihovim nerođenim djetetom i počne novi život drugdje.

Pacinov Carlito Brigante jedan je od najbolje dočaranih filmskih kriminalaca svih vremena. Carlito je okusio gotovo sve što mu je život s onu stranu zakona imao ponuditi. Sada želi okrenuti novi list i pobjeći od prošlosti. No, Carlito ne zna za drugi život od gangsterskog, a taj ga je naučio određenom moralnom kodeksu. Pa kako onda napustiti prijatelja kojemu duguje svoju slobodu?

Pacinovo umijeće verbalne i mimičke glume udahnjuje Carlitu životnost i uvjerljivost, no za dočaravanje gangsterovih moralnih dvojbi i duševnog stanja presudna je njegova naracija koja, balansirajući između sjetne poetike i gorke realističnosti, nudi i pokoju poučnu mudrost o životu na ulici.

„U Americi je skoro svako ko se smatra Italijanom u stvari polu-Italijan. Osim mene. Ja sam u potpunosti Italijan. Većinom sam Sicilijanac, a imam u sebi I napuljske krvi. Sa mnom imate punu dozu Italijana“

Al Pacino

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Krugoval Domovina

 

Komentari

komentara