Kardinal Parolin je za vrijeme mise u katedrali u Cartegni istaknuo kako je papa Franjo pozorno pratio i ohrabrivao nastojanja oko mira i pomirenja.

‘Nakon više od pola stoljeća završila je strašna noć nasilja!’, poručio je u ponedjeljak navečer, 26. rujna, kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u Cartageni de las Indias. U tom gradu su on i vođa Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), Rodrigo Jimenez, potpisali mirovni sporazum. Jimenez je izjavio da iskreno moli ‘sve žrtve sukoba za oprost’.

Riječ je o povijesnom trenutku za Kolumbiju. Sporazum bi trebao okončati 52-godišnji sukob, za vrijeme kojeg je više od 267 tisuća ljudi izgubilo život. Ove nedjelje će na referendumu građani Kolumbije odlučivati o tekstu sporazuma. Na svečanom potpisivanju sporazuma su sudjelovali brojni šefovi latinskoameričkih država, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Kardinal Parolin je za vrijeme mise u katedrali u Cartegni istaknuo kako je papa Franjo pozorno pratio i ohrabrivao nastojanja oko mira i pomirenja.

– Papa je uvijek poticao poštivanje ljudskih prava i kršćanskih vrijednosti, koje su u temelju kolumbijske kulture – poručio je kardinal Parolin.

Kardinal se nada da će potpisivanje sporazuma ‘olakšati patnje tolikih ljudi, zaustaviti mržnju i promijeniti tijek povijesti kako bi se izgradila bolja budućnost sa snažnim i pravednim institucijama’, te nastavio:

– Najsigurniji način za izgradnju bolje budućnosti je vratiti dostojanstvo onima koji pate, a to se može postići ako im pristupite bez odgađanja te se poistovjetite s njima. Zapravo, korijen ovog višedesetljetnog sukoba, koji je rastrgao ovu zemlju, se može naći u ranama na srcu. –

Konačno, kardinal je govorio o važnosti vjerskih institucija za postizanje mira u Kolumbiji. „Religije vode do slušanja, razumijevanja i prepoznavanja razloga za drugog i njegove vrijednosti“, rekao je kardinal Parolin te dodao: ‘Vjera se protivi povredi dostojanstva osobe jer to uzrokuje kidanje društvenog tkiva i nije protivna sekularizmu, shvaćenog kao poštivanje različitih područja nadležnosti koje pripadaju građanskoj i duhovnoj stvarnosti.’

Sekularnom društvu je potrebna vjera kao nužna referentna točka za suživot i poštovanje, kazao je kardinal.

– Katolička Crkva na poseban način promiče mirni suživot u skladu s duhovnom tradicijom kolumbijskog naroda. Crkva nudi polaznu točku kako bi pojedinci i zajednice mogli pronaći i rasvijetliti opće dobro – rekao je na kraju svoje propovijedi kardinal Pietro Parolin.

Kad je papa Franjo krajem lipnja ove godine saznao da su pregovori uspješno privedeni kraju, poručio je novinarima: ‘Sretan sam zbog ove vijesti: preko pedeset godina rata, gerilskih sukoba, toliko prolivene krvi… nadam se da će zemlje – koje su radile za mir te garantiraju njegovo trajanje – tako čuvati mir, da više nikad neće doći do rata. Čestitam Kolumbiji, koja je sada učinila ovaj korak!’

Predsjednik Santos i Rodrigo Jimenez su potpisali sporazum od skoro 300 stranica, no to je tek početak. ‘Ovo je važan korak jer je sada mir dohvatljiv’, izjavio je za Radio Vatikan otac Gonzalo Flórez.

– Recimo to ovako: ovo je početak. Sada se može misliti da bi mir doista mogao biti opcija za našu zemlju – poručio je o. Florez.

No on vidi još mnogo prepreka na putu do istinskog mira.

– Situacija je složena; mnogi vjeruju da mir uopće nije moguć i da još mnogo nedostaje za stvarno rješenje. Istinsko pomirenje se još nije dogodilo jer je za to potrebno još dosta toga. Ono se mora svakodnevno izgrađivati, prije svega u srcima, koja su izranjena strahotama višedesetljetnog sukoba. Naša zemlja ima povijesnu ranu i u tome je problem. Istinsko pomirenje bi značilo izliječiti ovu ranu – zaključio je o. Gonzalo Flórez.

Izvor: Laudato.Hr

 

 

Komentari

komentara

Leave a Reply