Mia Čorak Slavenska dobila je zasluženo mjesto na velikom filmskom platnu- Radi se o dokumentarnom filmu o najvećoj hrvatskoj balerini svih vremena i jednoj od najutjecajnijih umjetnica svog vremena. Na ovaj pothvat odlučila se Mijina kći Maria Ramas, ispunivši tako obećanje dano majci koja se u posljednjim godinama svog života osjećala zaboravljenom i napuštenom i u Hrvatskoj i u Americi.

Film “Mia, a dancer’s journey” (Odiseja plesačice)

Stvaranje ovog filma za mene je bilo iznimno emotivno putovanje kroz koje sam upoznavala i otkrivala novi svijet”  kazala je Maria Ramas

Dokumentarni film u trajanju od 45 minuta, Jakov Sedlar snimao je četiri mjeseca prije smrti umjetnice, u Los Angelesu.

Srž dokumentarca čine isječci iz filma “Smrt labuda” kojega je 1937. režirao Francuz Jean Benoit – Levy, a koji je 1938. bio najgledaniji film na svijetu i u kojemu glavnu ulogu igra upravo Mia Čorak Slavenska, istaknuo je Sedlar.

Osim tih isječaka, u filmu su prikazane i brojne fotografije te isječci iz novina koje su tih godina donosile kritiku o umjetničinu radu te istaknute hrvatske balerine.

Razgovor sa tada 86-godišnjom umjetnicom u filmu vodi autor Jakov Sedlar.

Čudo od djeteta” od male Mije u Zagrebu će stvoriti njezina majka Hedviga. Naime, već sa četiri godine Mia statira na pozornici zagrebačkog HNK, s dvanaest godina postaje solistica baleta HNK-a i odlazi u Beč, a iste se godine, 1928. usavršava i u Parizu.

Nakon toga vraća se u Zagreb gdje 1934. u HNK-u postaje primabalerina i sve češće odlazi na europske i svjetske turneje.

Godine 1936. nakon neuspjelog pregovora s upravom HNK o visini honorara, Mia Čorak Slavenska postaje “političko pitanje” i odlazi u Pariz i druge europske i svjetske pozornice gdje nastavlja svoju umjetničku karijeru.

 

KRUGOVAL DOMOVINA

Komentari

komentara