(FOTO: Momčad Hajduka koja je osvojila prvenstvo Banovine Hrvatske )

Klub je raspušten, a ponovno je obnovio rad 7. svibnja 1944. na dan svetog Dujma, ne slučajno, i to pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk! Nikako kao klub Narodnoslobodilačke vojske Jugoslavije što se kao laž provlači do današnjeg dana.

Dakle, Hajduk je obnovljen kao hrvatski športski klub! To je ono što je otkrio hrvatski športski kroničar Antun Petrić i to ponavljamo: Hajduk obnovljen kao Hrvatski športski klub Hajduk, a ne kao “Hajduk – Narodnooslobodilačke vojska Jugoslavije”.

Mjesecima poslije obnove Hajduk je mjesecima još uvijek bio HŠK. Tek nakon utakmice 13. kolovoza 1944. u Gravini, koji su igrali protiv Britanskog garnizona Ortanuova, igrao je pod novim imenom HŠK Hajduk – NOVJ. Poslije utakmice protiv Britanskog garnizona u Traniju 10. rujna 1944. pod strašnim pritiscima i prijetnjama uprava Hajduka je poklekla. Hajduk izbacuje iz imena HŠK i nastupa samo pod imenom Hajduk – NOVJ.

Kakvi pritisci su se vršili na upravu i igrače najbolje svjedoči Šime Poduje koji je rekao Frani Matošiću; „jedva smo te spasili, bija si na spisku za strijeljanje zbog igranja u Bologni“. Isto tako dva Hajdukova prijeratna predsjednika Ante Kovačić, predsjednik Hajduka 1927-1930., i Petar Machiedo predsjednik Hajduka 1938.-1939. su utamničeni. Jedan je ubijen zbog svog domoljubnog djelovanja a drugi poslan na robiju. zbačeni su iz Hajdukove monografije 1981., te iz većine knjiga, jer su proglašeni “državnim neprijateljima”. Vraćeni su tek u monografiju kluba za 100-ti rođendan splitskih bilih

Na takav način se iskrivljavala ne samo Hajdukova povijest, nego cjelokupna hrvatska prošlost i provodilo se sustavno ispiranje mozgova.

Ovaj tekst napisan je isključivo kako bi se pokazale dugo skrivane činjenice koje se u vrijeme komunističkog totalitarizma nisu smjele iznositi, jer bi vrlo lako završili sa metkom u potiljku recimo na splitskom groblju i bili bi bačeni u jednu od nekoliko jama na istočnom dijelu Splita, gdje su bacani brojni likvidirani intelektualci i disidenti.
U najboljem slučaju bili bi na robiji.

Krugoval Domovina

Komentari

komentara