Kum je danas poznat kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Međutim, malo je falilo da nikada ne stigne do kino dvorana i TV ekrana

Kriminalistička drama iz 1972. godine urađena prema istoimenoj noveli Maria Puza,dobitnik 3 oskara, film koji je 2007. godine dospio na drugo mjesto na listi najboljih filmova ikada snimljenih, iako mnogi tvrde da je opravdano zaslužio i prvo mjesto.

 

Osim glumaca svi su“ mrzili raditi“ Kuma, njegov redatelj Francis Ford Coppola najviše od svih, iako se svim snagama borio za film. Na kraju ih je Kum sve demantirao i ekspresno ušao u antologiju.

Kum, filmsko remek-djelo redatelja Francis Ford Coppole, je oblikovao način na koji i danas promatramo mafiju, a čak je utjecao i na to kako sama mafija misli o sebi.

 

No dok Kuma danas cijene i sami mafijaši, prije nego što je stigao u kina jedan boss je pokušao učiniti sve u svojoj moći da zaustavi Paramount Pictures i primora ih da obustave snimanje.

U ranim 70-im, pokret pod nazivom Italian-American Civil Rights League je zahtijevao od Paramount Pictures-a da zaustavi snimanje filma. Umorni od gledanja kako Hollywood prikazuje Talijane samo kao opake nasilnike i mafijaše, pokret je organizirao proteste diljem New Yorka, te prikupio novac da ugase produkciju.

Nakon niza neugodnih situacija, Paramount se odlučio za ‘sit-down’ (termin koji se koristi za sastanak sa mafijom na kojem se rješavaju sporovi).

“Činjenica je da se svi koji žele nešto postići služe glumačkim tehnikama – od djeteta koje vrišti za sladoledom, do političara koji nastoji potresti srca i lisnice potencijalnih glasača” – Marlon Brando.

Komentari

komentara