Europska unija suočena je s velikim izazovima, od nezaposlenosti i gospodarske stagnacije do izbjegličke krize i borbe protiv terorizma, i mnogi europski građani, a posebno mladi, jako su razočarani njome, ali njezina dezintegracija bila bi “povijesni neuspjeh” koji bi buduće generacije skupo platile, smatra predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

“Realnost Europske unije je da nam prijeti raspad. Nemam iluzija o situaciji u kojoj se nalazi Europska unija u ovom trenutku”, kazao je Schulz

“U Europi smo jako dugo imali konsenzus oko ideje Europske unije, ideje da zemlje i nacije surađuju preko granica kroz zajedničke institucije koje su sagradile kao okvir u kojem mogu tražiti ravnotežu između svojih heterogenih gospodarskih, političkih i kulturnih interesa i okolnosti. Tu ideju sve više osporavaju, ne samo bijesna svjetina nego čak i vlade nekih država članica”, kazao je, upozorivši da “neki stranački čelnici u nekim državama članicama pozivaju na, kako kažu, kontrarevoluciju za iliberalna društva”.

“Teško da mogu reći da razumijem što je to iliberalno društvo, ali je sigurno suprotno od liberalnog društva zajamčenih individualnih sloboda, individualnih prava, ostvarenja koncepta individualnih života, naših otvorenih, heterogenih društava utemeljenih na slobodi i uzajamnom uvažavanju.”

“Rođen sam u miru i nadam se da ću umrijeti u miru, ali hoće li moja djeca i njihova djeca to moći reći, to jamstvo da nema rata od rođenja od smrti, ne znam je li to još uvijek moguće.”

Da bi pobijedilo zlo, dovoljno je da dobri ljudi ne učine ništa”, citirao je filozofa Edmunda Burkea.

Komentari

komentara