Lokalni stanovnici Calaisa, potaknuti nedavnim vijestima o preseljenju „maloljetnih imigranata“ i „djece“ iz Calaisa u Britaniju, odlučili su snimiti situaciju u samom Calaisu i pokazati kako izgleda to mjesto te tko su „obitelji“ koje će krenuti put Britanije uslijed rušenja „Džungle“.

Nakon što su imigranti započeli napuštanje „Džungle“, dok su aktivisti skupine No Borders planirali napasti policiju, skupina lokalnih stanovnika odlučila je svijetu pokazati ljude koji čekaju u redovima na razgovor s britanskim imigracijskim službenicima.

Redovi imigranata koji čekaju na preseljenje u Britaniju (Foto: EPA)

Fotografija, koja je snimljena u tijekom jučerašnjeg dana, pokazala je potpuno prazan dio predviđen za obitelji, dok su se u susjednom redu nalazili isključivo mladi muškarci. Ženama i djeci ni traga.

Dakako, nejasno jesu li obitelji već napustile logor ili ih jednostavno nema.

U Britaniji se ovih dana slijedom dolaska „djece“ imigranata iz Calaisa, podigla velika prašina nakon što su fotografije pokazale kako su „djeca“ zapravo mladi ili pak odrasli muškarci. Britanske vlasti, a posebno Ured za imigraciju i Ministarstvo unutarnjih poslova, odlučili su postaviti visoke zaslone kako novinari i fotografi ne bi mogli zabilježiti izgled ili prosuditi stvarnu starosnu dob imigranata koji se u Britaniju dovode kao „djeca.“ Povrh svega toga, britanske vlasti odbile su provesti bilo kakve testove za utvrđivanje starosti imigranata.

Zasloni ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Londonu (Foto: AFP)

Fotografija koja prikazuje prazan red za obitelji pojavila se na Facebook stranici Les Calaisiens en Colere, zajedno sa sarkastičnim tekstom: „Bizarno je da nitko ne može vidjeti ikakve obitelji u redu postavljenom za njih…

Lokalni stanovnici Calaisa masovno su pohrlili na stranicu koja je dobila više od 75.000 „lajkova“, a pritom su mnogi komentirali da su mediji i političari godinama pokušavali javnosti „prodati“ lažnu sliku logora.

Komentirajući očiti manjak obitelji, jedna žena jednostavno je rekla: „Zato što ih nema! Vlast želi da vjerujemo u bilo što!

Druga korisnica napisala je: „Samo se u vijestima pojavljuju obitelji. U stvarnosti, njih nema.

Još jedan korisnik komentirao je: „90 posto njih su muškarci … dok se žene i djeca bore za njihove zemlje.

Drugi su kritizirali kako su francuski i međunarodni mediji portretirali „Džunglu“ kao mjesto prepuno „ranjivih obitelji“, a ne mjesto puno mladih muškaraca.

Nema obitelji“ Glupi novinari – banda lažljivaca i manipulatora,“ napisala je jedna ljuta komentatorica.

Rijetki su branili „izbjeglice“: „Oni su ljudska bića, ne krave.

Francuska policija odlučila je prije rušenja logora premjestiti oko 10.000 imigranata diljem Francuske, uglavnom po manjim mjestima.

Izvor: Tribun

Komentari

komentara