Zapravo, možda bi preciznije bilo reći da je riječ o prvoj svemirskoj naciji, čiji će građani biti stanovnici svemira, bez dodira sa zemaljskim tlom.

Ime nacije je izvedenica iz nordijske mitologije (Asgard – dom nordijskih bogova), a kako je najavljeno, regrutiranje za status građanina u toj zemlji već je otpočelo. Planirano je i prvo lansiranje satelita u Zemljinu orbitu koji bi pripadao Asgardiji u 2017. godini.

Cilj Asgardije jest da bude priznata kao prva država smještena u svemiru, a imaju i ambiciozan plan, pridruživanje Ujedinjenim naorodima.

Asgardija je umotvorina ruskog znanstvenika i poduzetnika Igora Ašurbejlija, koji je održao pressicu za vrlo malo novinara bi se odazvalo na konferenciju da se među uzvanicima nisu pojavila imena poput Davida Alexandera sa Instituta za svemir Rice u Houstonu, te bivšeg kozmonauta Dumitrua-Dorina Prunariua. Tog je bio svjestan i sam Ašurbejli.

Digitalna država

“Ono što pokrećemo jest digitalna država, no nećemo zasad još nikoga lansirati u svemir”, pojašnjava Ašurbejli, a prenosi New Scientist. Asgardija će imati znatno skromniji početak, u obliku satelita, a njezini će državljani i dalje obitavati na Zemlji.

“Dok god nitko ne leti u svemir, možete imati koliko god želite potpisa ali niste država. Država u klasničnom smislu ima teritorij i značajan broj njezinog stanovništva živi na tom teritoriju”, ističe za Popular Science Frans von der Dunk sa Sveučilišta Nebraska, stručnjak za zakonodastvo u svemiru.

Prijave za državljanstvo online

Svi oni kojima ovo zvuči interesantno, mogu se prijaviti za državljanstvo putem interneta, a jednom kad se prikupi 100.000 državljana, Ašurbejli i njegov tim će se konzultirati s UN-om oko članstva u toj organizaciji.

Komentari

komentara