Kada će i za koliko poskupjeti struja? Kome moramo plaćati naknadu za obnovljive izvore energije? Zašto ministar Panenić za poskupljenje optužuje bivšeg ministra Vrdoljaka? Hoće li državna blagajna dugoročno biti praznija za desetak milijardi kuna zbog krivih odluka političara? Tko ubire ekstraprofite na vjetroelektranama? Kako će biti poskupljenjem pogođena kućanstva, a kako industrijski pogoni?

Na ta pitanja u emisiji Otvoreno odgovarali su tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš i predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić.

Sada struju plaćamo 3 i pol lipe po kilowatsatu, od iduće godine, trebali bismo čak 12 lipa. Razlog tomu je povećanje naknade za obnovljive izvore energije. Prije svega za vjetroelektrane.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako je prema akcijskom planu kojeg donio tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak 3 i pol lipe po kilowatsatu trebalo biti dostatno za pokrivanje toga plana.

“Tada su uvedene kvote koje su za vjetroelektrane iznosile 400 MW. Taj sustav kvota je funkcionirao do rujna prošle godine kada se na zadnjoj sjednici (Milanovićeve) Vlade dogodilo nešto ključno – na njoj je ukinuta kvota od 400 MW i ona je povišena na 744 MW. Vjetroelektrane tada su aktom priključene na sustav opskrbe energijom. Dodatnih 400 MW vjetra u sustavu opskrbe, stvorilo je manjak novca koji treba platiti vjetroelektranama”, pojasnio je Panenić, piše HRT.

Ministar Panenić istaknuo je kako se radio o iznosu od oko 860 milijuna kuna i to je razlog zašto su krenule najave o poskupljenju struje. Istaknuo je kako za to postoji politička odgovornost.

“Sada je jako teško smanjiti cijenu električne energije”, rekao je tehnički ministar gospodarstva.

“Moram reći da to nije lagano. To je cijeli niz mjera koje se treba poduzeti da bi smo postigli to uravnoteženje. Onda će se žaliti opskrbljivači koji su drugi na tržištu i reći: kako ministar može smanjiti cijenu?”, ocijenio je Panenić.

S druge strane, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističe da to nije nemoguće. Kazao je da opskrbljivači drže oko 25 % tržišta električne energije dok 75 % tržišta drži Hrvatska elektroprivreda koja ima cijenu univerzalne usluge.

“Ti odlukom Vlade smanjiš ili povećaš cijenu za 75 posto tržišta”, rekao je Vrdoljak.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako donesenim odlukama nikome nije pogodovao. Tvrdi da je zapravo smanjio poticaje za obnovljive izvore.

“2013. donosimo nacionalni akcijski plan koji nije donesen od 2009. do 2013. godine u kojoj da limitiramo vjetar definiramo na one ugovore koji su došli u HROTE. Dokaz da sam zaustavio investiciju vjetra su na HROTE-ovim i na mojoj facebook stranici – ugovori koji su potpisani u tarifnim sustavima koji se sada plaćaju su iz tarifnog sustava 2007. i 2012. To znači da sam ja u tom trenutku uspio smanjiti štetu. U studenom 2013. tako je donesen novi nacionalni akcijski plan. Da je htio pogodovati”, kazao je Vrdoljak, dodavši kako ga je mogao prešutjeti.

“Najmanje što sam mogao – ništa ne reći do Nove godine, ali sam tada rekao stanite na ovom što imamo, da ne idemo dalje. Tako je cijena, koju bi građani Hrvatske platili od 2013-2020 s 21 milijardu kuna, novim odlukama u 2013. smanjena na 13 milijardi kuna”, rekao je Vrdoljak.

Panenić tvrdi da neće dopustiti povećanje cijena.

“No netko će morati platiti razliku jer ugovori su potpisani”, tvrdi Radimir Čačić. Istaknuo je kako nitko nije tjerao HROTEM i HERU da se ti ugovori potpišu. “Pazite, tako smo vrijedni bili da na Staru godinu 2013. sve naše službe rade grčevito, potpisuje nešto što košta naše građane. Ako se cijene struje ne povećaju”, kazao je dodavši kako će građani ponovno kroz državni proračun platiti zaostatke koji bi se stvorili u HEP-u. Podsjetio je i na slučaj „Bajakovo“.

“Suštinski problem ove situacije je neodgovornost političara”, tvrdi predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

“Narod će nažalost platiti odluke političara i to odluke političara koje se uvijek vežu na odluke prije toga jer netko je donio nekakvu strategiju koja nije bila dobra al na osnovu te strategije se išlo dalje”, rekao je Jakuš. Pita se zašto se strategija nije promjenila.

“Jel itko pitao narod o toj strategiji? Političari se iza svojih odluka skrivaju argumentom da su dobili povjerenje građana”, kazao je Jakuš, no to je povjerenje građeno na obećanjima u predizbornim kampanjama a ne za ono što su kasnije odradili.

“Politika, koja god, jer nažalost samo se nadovezuju, nijedna nije rekla ovo ne valja ajmo to pokušat promjenit da valja, nego se nadovezuje sa svojom odlukom na to što nevalja pa pokušava popraviti. Svaki taj popravak nas nažalost košta – narod to plaća”, rekao je Jakuš. Zato narodu, zaključuje, treba otvoreno objasniti zašto će i što platiti.

Na kraju emisije, tehnički ministar Panenić osvrnuo se i na današnju smjenu Nadzornog odbora Narodnih Novina. Kazao je kako je stvoren gubitak od 18 milijuna kuna te kako je zbog toga trebalo donijeti krucijalnu odluku

Izvor: narod.hr/hrt

Komentari

komentara

Leave a Reply