Rusija “izaziva” Zapad doslovce gdje god može – od cyber napada do zastrašivanja Amerike i njezinih saveznika vojnim invazijama ili pak “bildanjem” nuklearne moći. 

Prema dr. Jeffreyu Lewisu, stručnjaku za Rusiju, glavni razlog ovakvom ponašanju Kremlja je – paranoja. 

“Vidjeli smo propast demokratskih institucija u Rusiji. To nije otvoreno ni slobodno društvo kojem smo se nadali završetkom Hladnog rata. S tim neuspjehom dolazi i nesigurnost onih koji vode zemlju zbog čega se Rusija opet okrenula diktaturi”, pojašnjava Lewis. 

“Kremlj želi da građani zemalja Zapada pomisle – oni koji nas vode jednako su loši kao i oni koji vode Rusiju. Rusija samo želi slobodne ruke da zlostavlja svoje susjede. No, nema te moći koja će omogućiti Putinu da se osjeća sigurno. Ne možemo ništa učiniti da bi on bio sretan. Ako im damo Baltik, tražit će Finsku i Poljsku. Putin sve više konsolidira svoje snage i vlast. On je paranoik. Ne možete puno učiniti. To mogu jedino Rusi sami”, zaključuje Lewis za Business Insider. 

Rusija je poslala upozorenje Norveškoj da bi mogla biti meta nuklearnog napada nakon što su vlasti u Oslu odobrile razmještanje 330 američkih marinaca na svojem teritoriju.

Franc Klintsevič, potpredsjednik Odbora za odbranu i sigurnost Rusije, istaknuo je za rusku televiziju TV2 da je razmještanje američkih marinaca u Vaernes, kako je rekao, dio američke igre. Norveški građani “će platiti za to”, dodao je.

“Ovo je vrlo opasno za Norvešku i Norvežane. Kako ćemo reagirati na ovo? Nikada nismo Norvešku smatrali metom za naša strateška oružja, ali ako se ovo nastavi, norveška nacija će patiti“, rekao je Klintsevič.

Naglasio je da Kremlj razmještanje 330 marinaca smatra direktnom vojnom prijetnjom, prenosi Anadolija.

Norveška ministrica obrane Ine Eriksen Søreide kazala je kako ne postoji objektivan razlog za ovakvu reakciju Rusije. “No, Rusi u ovom trenutku tako reagiraju prema gotovo svim zemljama članicama NATO-a”, dodala je ona, kako piše Independent.

Komentari

komentara