Puno toga se zna o onima koji su dolazili iz arapskih zemalja, ali relativno malo o onima koji su dolazili iz Rusije. Jedan od njih bio je i IGOR VSEVOLDOVIČ GIRKIN, poznatiji kao IGOR IVAN STRELKOV.

“Iznenada su se obojica ‘Turaka’ naoružanih puškama počela približavati baš tom mjestu na kojem su se krili ruski dobrovoljci. Na jeziku koji je mješavina ruskog i ukrajinskog, As ih je pozvao “dođite ovamo”, a potom se pridigao i uperio pušku u njih. Muslimani su se zaledili od iznenađenja. Njihove puške su visile na leđima i uhvaćeni su nespremni. Jedan od njih, blijed, šepajući, počeo se kretati prema Asu.

Drugi je odjednom počeo bježati. Rus je zapucao i dvije rupe pojavile su se na leđima vojnika. I drugi je potrčao. As je stisnuo okidač ponovo i ispalio šaržer koji je pocijepao u krvi muslimanska leđa. Saša, još jedan član Carevih vukova, potrčao je da dokrajči tijela koja su ležala.” Ovako ruski autor Mikhail Polikarpov opisuje ruske dobrovoljce “u akciji” tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

Polikarpov , autor knjige o Strelkovu koja je izašla nedavno pod naslovom Horor banditove hunte: Odbrana Donbasa. Dijelovi knjige sadrže isječke iz dnevnika koji je Strelkov vodio tokom rata u BiH.

Strelkov je inačei tajni agent ruske vojne obavještajne službe GRU.

Strelkov je bio pripadnik Drugog dobrovoljačkog odreda kojeg je predvodio Mihail Trofimov. Oni su se borili uz Drugu podrinjsku i Drugu majevičku brigadu Vojske Republike Srpske.

U dokumentarcu Srpski ep Pawela Pawlikovskog prikazan je Radovan Karadžić uz ruskog ultranacionalistu, pisca Eduarda Limonova koja puca prema Sarajevu sa Trebevića. U njihovom razgovoru Karadžić Limonova obavještava kako su pokriveni putni troškovi za nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca. Od njih 700, navodno je 37 poginulo u Višegradu i njihova imena su na spomeniku otkrivenom 2011. godine. Spomen ploča podsjeća na Andreja Nikolaeviča Nimenka, Vasilja Vikotoroviča Ganievskija – Kozaka, Vladimira Sofanova, Dimitrija Popova… Pavlović piše i kako je Strelkov bio među 700 dobrovoljaca iz Rusije koji su se borili u BiH na poziv ratnih lidera bosanskih Srba.

Izvor: OpenDemocracy

Komentari

komentara