Jesu li ruski plaćenici aktivno sudjelovali i u ratu u BiH i RH? Odgovor je potvrdan – bilo ih je nekoliko tisuća krvožednih.

Izbijanjem rata u Hrvatskoj, na područje bivše Jugoslavije stigli su i prvi ruski dobrovoljci koji su bili angažirani u okviru različitih srpskih dobrovoljačkih jedinica. SSSR, koji se tih mjeseci ubrzano dezintegrirao, doveo je do fenomena “vojske bez države” pa su mnogi pripadnici “Crvene armije” kretali trbuhom za kruhom, odnosno “puškom za kruhom”. Jedan od prvih organizatora dolaska Rusa, bio je Jaroslav Jastrebov, ali i ruski književnik Eduard Limonov (NASLOVNA SLIKA), poznat i po tome što je kao Karadžićev gost imao “čast” da osobno puca po opkoljenom Sarajevu. (VIDEO)

Prikupljeni plaćenici, kao turisti, prvo su stizali do Beograda, odakle su slati na ratišta. Iako su uvjeti ugovora za svakog bili različiti, mnogi Rusi su ubijali za mjesečnu plaću od oko 500 eura te uz obeštećenje u slučaju ranjavanja. Prvi ruski dobrovoljački odred formiran je 1992. u Trebinju, a komandant ovog odreda bio je bivši ruski marinac Valerij Vlasenko. Ovaj odred je sudjelovao na dubrovačkom, hercegovačkom te goraždanskom ratištu. Drugi ruski dobrovoljački odred bio je u Višegradu. Njime je komandirao  Aleksandar Muharev zvani As.

Nisu bili rijetki slučajevi sukoba između Rusa i Srba.

  1. godine na brdima iznad Sarajeva, točnije na lokaciji Židovskog groblja, formiran je i Treći ruski dobrovoljački odred, a za komandanta je izabran Aleksandar Škrabov zvani Saša Rus. Zanimljivo je da je Škrabov prvi put u BiH došao u okviru Ruskog bataljona (RUSBAT) UNPROFOR-a, a nakon povratka u Rusiju dezertirao je iz ruske vojske i ilegalno došao u BiH. Pripadnici ovog odreda imali su status pripadnika Vojske Srbije ali i pripadnika četničkog pokreta kojim je komandirao vojvoda Slavko Aleksić. Odred je rasformiran u junu 1994. nakon pogibije Škrabova, a većina ruskih plaćenika prelazi u jedinicu Beli vukovi.

Osim osnivanja Ruskih dobrovoljačkih odreda tokom rata Rusi su bili organizirani i u manje formacijske grupacije. U Zvorniku je djelovala Ruska četa, Internacionalna brigada Crnoarmejaca bila je sačinjena od velikog broja Rusa, a Rusa je bilo i u pojedinim jedinicama kakve su Beli orlovi, Beli vukovi, Vukovi s Drine i drugi.

Mnoge ruske dobrovoljne jedinice ugašene su upravo zbog velikih ljudskih gubitaka. Desetak ruskih dobrovoljaca su od vlasti RS-a dobili različite medalje za hrabrost (Medalja Gavrila Principa koja je kao priznanje ustanovljena 1993. godine). Također, u RS-u je poginulim ruskim plaćenicima podignuto nekoliko spomenika i spomen-ploča, od kojih je možda najpoznatiji onaj u Višegradu.

Nakon okončanja rata neki od plaćenika ostali su na području RS-a i Srbije, dok se većina vratila u matične zemlje. Neki od dobrovoljaca kasnije su svoje ratovanje ovjekovječili i u formi memoarskih zapisa.

Dakle ruski plaćenici su aktivno sudjelovali u borbama i potpomagali etničko čišćenje u RH i BiH

Prema nekim procjenama, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je poginulo oko 300 ruskih dobrovoljac

Andrej Šarov je zapisao: Tokom jedne bitke kod Višegrada je poginulo 25 ruskih dobrovoljaca. Potreseni pogibijom svojih drugova “Vukovi” su to skupo naplatili muslimanima. Za svakog ubijenog dobrovoljca ubili su po 20 muslimana.

Ono što je bitno, a što novinar Andrej Šarov ističe i u svojoj knjizi, je činjenica da su u slanje ruskih dobrovoljaca na ratišta u RH i Bosne i Hercegovine uveliko bili upetljani ruski političari, političke partije i Parlament.

Komentari

komentara