Sam spomenik prikazuje tri otajstva kroz rođenje, muku i uskrsnuće.

Rođenje: u duplji korijena jaslice s djetetom Isusom.

Muka: Isusova muka, križni put i život koji je dao za sve nas da nas otkupi.

Uskrsnuće: iako je raspet i ubijen, On je uskrsnuo i živ je – živ je i na križu – konačna Isusova pobjeda života nad smrti (kao i naša domovina koja je rođena, a zatim je kroz domovinski rat krvlju i mnogim životima dala žrtvu svojoj samostalnosti i slobodi.)

Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova – mnogi hrvatski sinovi i kćeri, kroz različita turbulentna vremena u povijesti i različite režime koji su nasilno vladali Hrvatskom, dali su svoj život sanjajući slobodu u svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj.

Prikaz živog Krista na živom drvetu – „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijenja” (Izajija 11:1).

Živo drvo kao križ – drvo života poznat je simbol iz Biblije. Znak je života koji buja i traje. Drvo života slika je ljudske čežnje za vječnim životom, a povezuje početak, središte i kraj svetoga pisma.

Prikaz živog Krista na križu – Krist je prikazan živ s blagim smiješkom na licu, Krist kao Kralj koji kraljuje na križu.

Ideju o postavljanju spomenika domovini u Jastrebarskom pokrenula je Udruga policije branitelja Jastrebarsko, te ga je uz pomoć donacija i financirala.

U sam križ ugrađene su relikvije svih hrvatskih svetaca i blaženika, relikvije svetoga oca Pija i svetoga Ivana Pavla II. i Jaganjca Božjeg svetog Josipa. Također je u križ ugrađen kamen iz Međugorja, krunica Majke Božje od međugorskog kamena i molitva vlč. Zlatka Sudca za domovinu.

Autor urbanističko – arhitektonskog rješenja i „lebdećeg” tambura s urezanim imenima u Domovinskom ratu poginulih hrvatskih branitelja s područja Jastrebarskog je Darko Stresec, dipl.ing.arh. Izvođenje svih radova financirano je sredstvima grada Jastrebarsko.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

 

Komentari

komentara