Naime, Hasanbegović je dolaskom na čelo ministarstva odmah je krenuo u rješavanje važnih pitanja u svome ministarstvu. Tako je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine.

Kako je naveo u odluci o razrješenju, pozvao se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: “Ministarstvo kulture i prosvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja” te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije.

Zatim se pozvao na Pravilnik o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi (»Narodne novine«, br. 69/12) u čijem članku 6. stavak 2. piše: “Slijedeći razvoj suvremene umjetnosti, kulture, kreativnih industrija i medija, osnivaju se prema potrebi stručna povjerenstva i za druga područja odlukom ministra kulture.”

 

Također, ministar je isticao kako je Ministarstvo kulture u protekle tri godine neprofitnim medijima, njih 28, dodijelilo ukupno 8,7 milijuna kuna.

Najviše su, po 900.000 kuna u te tri godine, dobili portali Forum.Tm i H-Alter te Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu (televizija). Lupiga.com i portal Kulturpunkt.Hr dobili su po 700.000 kuna, VoxFeminae.net 540.000 kuna, Crol.hr 420.000 kuna.

Radio Studentu pripalo je 360.000 kuna, In-Portalu deset tisuća kuna manje, Neovisnom novinarskom portalu – Tris. Com. 340.000 kuna, a Cenzuri, tv emisiji 335.000 kuna itd.

Po 70.000 kuna dobili su Slobodni Filozofski, Fairpress.eu, Radio Attack, Romi, Gong, Pogledaj.to, Prosvjeta – novine za kulturu, Autograf.

Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu

Na sjednici Vlade Zlatko Hasanbegović rekao je da se zbog neizvršenja ciljeva i zadaća ne može prihvatiti Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu. Istaknuo je neke “očite i osobito teške propuste”, kao da se ne spominje da je 2014. nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih prihoda te da ne postoji podatak da je jedna članica Vijeća bila u sukobu interesa.

“Ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća”, rekao je Hasanbegović.

Mirjana Rakić je 18. ožujka javno objavila da podnosi ostavku zbog nedopustivog odnosa Vlade prema instituciji kojoj je na čelu. Široj je javnosti nepoznato, međutim, da je Mirjana Rakić i danas, sedam mjeseci nakon podnošenja ostavke, i dalje na čelu VEM-a.

 

Hasanbegović je sam naglasio da je u svom mandatu upozorio na najveće probleme u hrvatskoj kulturi, posebno one koje je naslijedio – devastirano ministarstvo i nerad prethodnika.

Hasanbegović: Novac poreznih obveznika više se ne može dijeliti na dosadašnji način

Također, Hasanbegović je rekao da se novac poreznih obveznika više ne može dijeliti na dosadašnji način te da njegovo Ministarstvo nikome “neće plaćati financijski reket, bez obzira na to je li riječ o takozvanim lijevim ili desnim glasilima”.

 

Ministarstvo kulture objavilo je u travnju rezultate natječaja za javne potrebe u kulturi. Prvi su to bili konkretni potezi ministra Zlatka Hasanbegovića u vlastitu resoru, u kojem je i najavljivao promjene u načinu financiranja.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović tom prigodom je rekao da su novčanu potporu dobili oni programi koji su od posebnog interesa. “Rukovodili smo se dosadašnjom raspodjelom novaca. Željeli smo dovesti do određene ravnoteže i zapravo biti pravedni prema svima”, izjavio je ministar.

Kad je riječ o nacionalnim kazalištima najveći je gubitnik riječki HNK. S druge, pak, strane osječki HNK profitirao je dobivši najveći iznos u posljednjih deset godina – čak dva milijuna kuna, pola milijuna više nego prošle godine.

Ministarstvo kulture odobrilo je u svibnju za ovu godinu ukupno 235 programa inovativne umjetničke i kulturne prakse, koje je financiralo s nešto više od sedam milijuna kuna.

Zanimljivo je da je ukinuta potpora projektu Documente “Virtualni muzej Dotrščina”, pa se tako ove godine nalazi na popisu odbijenih, dok je prošle godine Documenta dobila 25 tisuća kuna za navedeni projekt.

 

ZDS

Komentari

komentara